ESCHEAT TASK FORCE
PROPOSED QUESTIONS AND ANSWERS

Account Fee Increases

Q:  Ifafinancial institution decides to increase the monthly fees on an account and
sends a change-in-terms notice to its customer, is the notice effective for escheat purposes
if it is returned unopened by the Post Office?

A:  If the notice is returned unopened due to a processing error on the part of the
institution (e.g., a misstated address or insufficient postage), the notice is most likely
invalid under sate contract law and ineffective as to that customer. If the notice is
returned because the depositor has moved and failed to provide the institution or the
Post Office with a forwarding address, it may still be effective as a matter of contract
law. A notice will be deemed effective for purposes of the Unclaimed Property Law if it
is binding on the depositor under a valid, enforceable contract. (CCP §§ 1513(a), (b) and
(8), 1520; 2 CCR §§ 1151, 1160 and 1162)

There may be circumstances where changes do not have to be communicated personally
or by mail to the customer. For example, some service charges are not covered by
Regulation DD (e.g., business account charges, fees for services offered to account and
non-account holders alike, and fees for legal process). If the customer has agreed to a
different type of notification for those charges (e. g., posting at the branch or on-line

notification), the alternate type of notice may be effective, even if the customer does not
receive the mailed notice.

Q:  If'adepositor asks the institution to hold all statements and notices at his or her
branch of account, and agrees to be bound by those notices whether or not (s)he picks
them up, are the notices effective?

A: Yes, assuming the depositor's agreement is valid and enforceable under state law.

Pledged Accounts

Q:  Ifanaccount is pledged as collateral to the depository institution as security for a
loan by the institution, who is considered the "owner" of the account for purposes of CCP
§ 15132

A:  CCP § 1501(g) defines the term "owner" for purposes of the Unclaimed Property
Law as "a depositor in the case of a deposit . . . or any other person having a legal or
equitable interest in property subject to this chapter . . ." When a depositor pledges an
account to the institution as a borrower or guarantor, the institution obtains a perfected
security interest in the account pursuant to UCC §9302(g) (Note: Different perfection
rules apply to negotiable certificates of deposit; see §9105(¢e)). As long as the institution
maintains its security interest in the account, the account is considered active for purposes



of the Unclaimed Property Law, whether or not the depositor engages in any of the three
activities described in CCP §1513.

Q:  What if the account is pledged to a third party? May the institution consider the
circumstances of the pledge in determining whether the account is active?

A:  Since the third party is deemed an "owner" for purposes of the Unclaimed
Property Law, the account does not escheat if either the depositor or the secured party
engages in any of the three activities described in CCP § 1513. If none of the three
activities occurs during the three year period mentioned in CCP §1513, the account will
escheat even if the bank has reason to believe that the pledge and/or the reason for the
pledge (e.g., a loan) continues to exist.

Blocked Accounts

Q: Do blocked accounts escheat to the Controller if the owner fails to perform any of
the activities described in CCP §1513 (i.e., conduct a transaction, correspond in writing,
or otherwise indicate an interest in the account)?

A:  Blocked accounts do not escheat to the Controller without prior approval from the
court that has jurisdiction over the funds. (Unclaimed Property Holder Reporting
Instructions; Financial Code §§764, 765 and 1586; Probate Code §9703).

There may be instances, however, where a court no longer retains jurisdiction over a
blocked account. If an order is self-executing (e.g., the balance becomes distributable to
a minor automatically when he reaches the age of 18), the account escheats if no activity
takes place during the three years that follow the date it is no longer "blocked" by court
order.

In-Lieu Accounts

Q: How should a bank treat funds that must be held in an account pursuant to state or
federal law (e.g., funds deposited for the benefit of the state, in lieu of a bond to secure
the depositor's performance)? In many cases, the depositor is not allowed to withdraw
the funds, and a government agency is listed as the accountholder or the payee.

A: Funds deposited to an account for the benefit of a state agency pursuant to state
law (e.g., as security pending the completion of a transaction or for licensing purposes)
are considered active if: (1) the depositing party or the agency (both of which are
"owners" under CCP §1501(g)) performs any of the activities described in CCP§1513
(i.e., conducts transactions, corresponds in writing, or otherwise indicates an interest in
the account); or (2) the bank in good faith believes that state or federal law requires that
the funds remain on deposit (e.g., pending the completion of a transaction or for licensing

purposes).

Cashier'’s Checks




Q:  If abanking or financial organization issues a cashier's check, regardless of its
purpose, does the cashier's check escheat to the State as provided in California Code of
Civil Procedure Section 1513(d)?

A:  Yes. California Code of Civil Procedure ("CCP") Section 1513(d)
unambiguously sets the escheat period for written instruments on which a banking or
financial organization is directly liable at five years, as follows: "Any sum payable on
any other written instrument on which a banking or financial organization is directly
liable, including, by way of illustration but not of limitation, any draft or certified check,
that has been outstanding for more than five years from the date it was payable, or from
the date of its issuance if payable on demand, when the owner, for more than five years,
has not corresponded in writing with the banking or financial organization concerning it,
or otherwise indicated an interest as evidenced by a memorandum, or other record on file
with the banking or financial organization." Further, California Uniform Commercial
Code ("UCC") Section 3104(g) defines a cashier's check to "mean a draft with respect to
which the drawer and drawee are the same bank or branches of the same bank."
Accordingly, since CCP Section 1513(d) applies to written instruments on which a bank
is directly liable, and since UCC Section 3104(g) defines a cashier's check to be such a
written instrument, CCP Section 1513(d) applies to cashier's checks and the appropriate
escheat period is five (5) years.

Early Withdrawal Penalties

Q:  May a banking or financial organization assess an early withdrawal penalty to a
time deposit withdrawn prior to maturity due to the funds escheating to the State of
California?

A:  Yes. Both Federal law and the deposit agreement between a banking or financial
organization and its customer support the imposition of an early withdrawal penalty.
First, Title 12, Code of Federal Regulations Part 204, Section 204.2 (c)(1)(i) states in part
that a time deposit means "{z) deposit that the depositor does not have a right and is not
permitted to make withdrawals from within six days after the date of the deposit unless

the deposit is subject to an early withdrawal penalty of at least seven days' simple
interest on amounts withdrawn within the first six days after deposit." Thus, Federal
regulation requires a banking or financial organization to impose an early withdrawal
penalty for withdrawals within six days after the date of the deposit. Federal regulation
also allows the imposition of such a penalty for withdrawals beyond the first six days
after deposit but prior to maturity, subject to disclosure requirements and a limited
number of exceptions. Second, the deposit agreement between a banking or financial
organization and its customer contractually provides for the imposition of an early
withdrawal penalty when a time deposit is withdrawn after the first six days of the
deposit but before the maturity date. An early withdrawal penalty is a pricing provision
agreed-upon by the banking or financial organization and its customer in order to ensure
that a banking or financial organization gets what it contracted for when the parties
agreed to open a time deposit. Accordingly, as a matter of Federal law and pursuant to



contractual agreement with its customer, a banking or financial organization may assess
an early withdrawal penalty when escheating funds from a time deposit prior to maturity.

Inactive Savings Accounts

Q:  Under what terms and conditions, if any, may a banking or financial organization
cease the payment of interest to an inactive savings account?

A:  Section 1513(a) of the Code of Civil Procedure (“CCP”) provides the following, in
part: “No banking organization may discontinue any interest or dividends on any savings
account because of the inactivity contemplated by this section.” Similar restrictions are
provided as to “financial organizations” under §1513(b) of the CCP. The term
“inactivity” is not defined in the California Unclaimed Property Law. However, that
term is defined in the Unclaimed Property Regulations, at §1153 (Cal. Admin.Code,
§1153, Title 2, Subchapter 8):

The term “inactivity” means non-occurrence of any of the events or acts described
in (1), (2) or (3) of subdivision (a) or subdivision (b) of Code of Civil Procedure
Section 1513. A period of inactivity cannot be terminated by the unilateral act of
the holder.

The Unclaimed Property Holder Reporting Instructions (at page 5) confirm the foregoing
requirement as to savings accounts.

Notwithstanding the foregoing, a banking or financial organization may cease the
payment of interest to an inactive savings account under the following:

a. Under valid enforceable contracts, as to savings accounts where interest is paid
calendar monthly or quarterly, some banking or financial organizations do not pay
accrued but unpaid interest to a savings account if that account is closed prior to the end
of a calendar month or quarter. As and when banking or financial organizations submit
reports of and deliver or remit electronically unclaimed property to the Controller under
CCP §§1530 or 1532, in the event such delivery or remittance is prior to the ending of a
calendar month or quarter, such organizations are not required to pay interest to savings
accounts to the date of delivery or remittance. The delivery or remittance is deemed a
closing of the savings account prior to the end of a calendar month or quarter and accrued
but unpaid interest for the applicable period is forfeited.

b. Under §§1530 and 1532 of the CCP, funds are delivered or remitted to the Controller
contemporaneous with the report of unclaimed property submitted by banking or
financial organizations. The report is to be filed prior to November 1 of each year as of
June 30 or fiscal year-end next preceding. Generally, banking and financial organizations
report as of December 31 of the preceding year; their fiscal year is tied to a calendar year.
In order to ease the administrative burden assumed by banking and financial
organizations under the Unclaimed Property Law, such organizations may cease payment
of interest for a reasonable period of time between the preceding fiscal year-end and the



date of the actual delivery or remittance of the funds in savings account under the reports
filed pursuant to §§1530 or 1532 of the CCP, provided the period of cessation does not
exceed thirty (30) days. As a practical matter, in some cases, the computer system of a
banking or financial organization governing savings accounts may be unable to credit
accrued and unpaid interest to inactive savings accounts precisely up to the date such
accounts are delivered or remitted to the Controller. If the Controller does not provide
some flexibility under §§1530 and 1532, banking and financial organizations with such
deficient computer systems may be compelled to compute manually accrued and unpaid
interest as to each and every savings account.



