
     1/  All rule referen ces are to the  Rules of Pr ofessional C onduct o f the State Bar of California unless otherwise  noted.
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THE S TATE  BAR  OF CA LIFOR NIA

STANDING COMMITTEE ON

PROFESSIONAL RESPONSIBILITY AND CONDUCT

FORM AL OPINION INTERIM  NO. 02-0004

ISSUE: Is it professional misconduct for an attorney to use a firm trade name which may be mistaken for

a governm ental entity or to us e a current o r former go vernmenta l title in promoting the attorney’s

law practice?

DIGEST: An attorney may not use a firm trade name that implies, or has a tendency to confuse or mislead

the public into believing that the firm is connected to a governmental agency.  An attorney may

accurately  describe a current or former governmental office held by the attorney in a firm resume

or brochure, but may not use the title in the firm name or letterhead.  Listing  a governm ental title

on law firm letterheads misleadingly implies a direct connection between the  firm and the p ublic

office held. 

AUTHORITIES

INTERPRETED: Rules 1-400 and 1-710 of the Rules of Professional Conduct of the State Bar of California.

STATEMENT OF FACTS

a) Willard  White, an  attorney, intend s to open a  private  law firm called “Workers’ Compensation Relief Center.”  The

new firm will represent applicants who see k workers’ compe nsation benefits.

b) Joan Smith, a part-time city councilperson for the City of Oz, also operates a private law practice along with two

other partners using the firm name Smith, Brown & Williams.  On the firm’s letterhead, each partner is identified

by his or her full nam e in small  type in the right-hand margin.  Ms. Smith is listed as, “Joan Smith, Member of the

City Counc il of the City of Oz .”

c) Richard Jones, the former State Senator from the County of Oz, operates a law firm called, “Senator Richard Jones

and Asso ciates.”

DISCUSSION

Introduction

“Truthful advertising re lated to  lawful activities is entitled to the protections of the First Amendment.” (Ibanez v. Florida

Dept.  of Bus. & Prof. Reg. (1994) 512 U.S. 136 [114 S.Ct. 2084, 129 L.Ed.2d 118].)  “But when the particular content

or method of the advertising suggests that it is inherently misleading or when experience has proved that in fact such

advertising is subject to  abuse, the States may impose appropriate restrictions. Misleading advertising may be prohibited

entirely.” (Peel v. Atto rney Disc iplinary C omm ’n of Ill.  (1990) 496 US  91, 100 [110 S.Ct. 2281, 110  L.Ed.2d 83].) 

In California, Rule 1-400 of the Rules of Professional Conduct1/ governs atto rney adver tising and solicitatio n.  That rule

regulates “communications,” which are broadly defined as “any message or offer made by or on behalf of a member

concerning the availability for professional employment of a law firm or member to any former, present or prospective

client.”  An attorney’s firm name or letterhead constitutes a communication (rule 1-400(A)(1) and (2)), and is subject

to regulation under rule 1-400 which requires truthful communications that are not confusing or deceptive. (rule 1-

400(D ).)



     2/  For instance , two out-of-state  courts have held that a firm’s otherwise  misleading na me can be  rendered  acceptab le

by including the name of individual lawyers at the firm, thus removing the trade name’s implication that the law firm is

something it is not.  See, e.g., Matter of Von Wiegen (N.Y. 1984) 470 N.E. 2d 838 (phrase “The Country Lawyer” not

misleading when used  in conjunctio n with lawyer’s ow n name); In re Conduct of Shannon (Or. 1982) 292 Ore. 339 [638

P.2d 482] (same).
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Pursuant to rule 1-400 (E), the Ca lifornia State B ar Boar d of Go vernors ha s promulg ated a set of stan dards that id entify

certain situations that are presumed to violate Rule 1-400.  These presumptions may be rebutted.  Of particular relevance

to the facts presented, Standard 6 presumes improper “any ‘communication’ in the form of a firm name, trade name,

fictitious name, or other professional designation which states or implies a relationship between any member in private

practice an d a gover nment agen cy or instrume ntality or a pub lic or non-pr ofit legal services  organizatio n.”

A.  Is the firm name “Workers’ Compensation Relief Center” consistent with rule 1-400?

Attorneys  in private practices may use “trade names” to describe their law firms and practices so long as they do not

violate the specific restric tions set forth in  Rule 1-400. (California State Bar Formal Opn. No. 1982-66.)  A trade name

violates rule 1-400  if any of the following  three tests is satisfied: [1] the name implies that the firm is publicly supported;

[2] the name is  deceptive with respect to the identity of the mem bers of the firm who are perform ing legal services; [3]

the name is mislea ding as to  the types of serv ices being o ffered. (Califo rnia Practic e Guide: P rofessional R esponsib ility,

Chap. 2:132, p. 2-25 (The Rutter Group Rev. #1 2000); Final Report and Recommendation of the Special Committee

on Lawyer  Advertising a nd Solicitatio n, Novem ber 197 8 (at pp.2 5-26).)

Here, the trade name “W orkers’ Compensation Relief Center” violates rule 1-400 under two of those three tests.  Under

the first test, the trade nam e could ea sily mislead potential clients into believing that the firm is an official governmental

office connected  with state agenc ies or dep artments such  as the Division  of Wo rkers’ Com pensation o r the Workers ’

Compensation Appeal Board. (Labor Co de, §§ 50, 55, 56, 110.)  Further, under the third test set out above, the firm name

is misleading as to the type of services being offered.  A prosp ective client co uld reason ably believe  the office actua lly

grants “relief” by awarding b enefits, rather than  merely offering legal representation in seeking benefits.  Our conclusion

compo rts with opinions from other jurisdictions.  (See Mezrano v. Alabama State Bar 434 So. 2d 732  (Ala.1983) [use

of “University Le gal Center”  by a firm locate d on Un iversity Boulevard near the U niversity of Alab ama impr operly

suggests  a formal relationship with the university]; Ohio Comm. on Grievances Disc. Op. 91-004 (2-8-91) (“Debt Relief

Clinic” is mislea ding.)

We also believe that the trade name “Worker’s Compensation Relief Center” would trigger Standard 6’s presumption

that Rule 1-400 has been violated.  The trade name implies a relationship between the firm’s private practice and a

governmental agency or instrumentality or a public or non-profit legal services organization.  Standard 6’s presumption

is rebuttable, however, so White may be able to r ebut the pre sumption tha t his propo sed trade n ame violate s Rule 1-400.

One way in which W hite can do  so may be fo und in Co mment 1 to  American  Bar Asso ciation M odel Rule  7.5.  (See

State Compensation Insurance Fund v. WPS, Inc. (1999) 70 Cal.App.4th 644, 655-656 [82 Cal.Rptr.2d 799] [the ABA

Model Rules of Pr ofessional C onduct m ay provide  guidance to  California law yers where the re is no direc t California

authority and they do not conflict with California policy].)  The commentary to Mod el Rule 7.5 states, “[i]f a private firm

uses a trade name that includes a geographical name such as ‘Springfield Legal Clinic,’ an express disclaimer that it is

not a public legal aid agency may be required to avoid a misleading implication.”  White, therefore, can rebut Standard

6’s presumption by including a prominent express disclaimer in his communications, such as by ad ding the words “A

Private  Law Firm” after his proposed trade nam e.  That wo uld ensure tha t potential clients c ould not reasonably view

his firm as an official go vernmenta l entity or non-pr ofit organiza tion.  Wh ite may also be  able to reb ut Standard  6’s

presumption in other ways. 2/



     3/  The extent to which Smith’s use of her title as a public official may be governed by law other than the law governing

lawyers is beyond the purview of this Committee.  See, e.g.,  Government Code Section 19990.

3

B.  Use of a Government Title In Private Practice During Government Service

Our analysis of the second hypothetical involving Joan Smith, an attorney in private practice who also serves as  a part-

time member of the City Council of Oz, is limited to Smith’s professional obligations under the California Rules of

Professio nal Cond uct.3/  As with the first hypothetical, our analysis begins with rule 1-400(E) and Standard 6.

Although Smith’s identification on her firm’s letterhead as “Joan Smith, Member of the City Council of the City of Oz ,”

is not part of the firm name itself, it appears she is using her governmental title as a professional designation.  Listing

her governmental title on the letterhead false ly implies a relatio nship betwe en Smith’s priv ate law prac tice and the city

or at least the city council.  Smith’s listing of her city council title in this manner also implies that her membership on

the city council is a credential or qualification she holds in her law practice, when in fact Smith does not hold her official

position for the purp ose of assisting p rivate clients.  Thus, Stan dard 6’s p resumptive  violation of rule  1-400 ap plies to

Smith’s use of the City Council designation.

We note that Standard 6’s reach  is narrow, applying only to “firm name[s] , trade name[s], fictitious name[s] and

professional designation[s].”  Therefore, Smith is free to inform her current or prospective clients and the public at large

of her service on the City Council through other forms of communication.  For example, Standard  6 would no t prohibit

Smith from listing her governmental position in her resume or firm brochure, or from claim ing to have gained expe rtise

on governmental law by virtue of her work as a public official.  These forms of co mmunica tion provid e context,

delineating the public office held as only one of the lawyer’s qualifications.  Standard 6 instead recognizes that firm

names, fictitious business names, and professional designations have a special ability to mislead the public by implying

that the describe d honorific title  constitutes the exclusive reason for retaining the lawyer, without reference to any of the

lawyer’s other qualifications.

Rule 1-400 (D )(2) and (3 ) are also ap plicable in S mith’s situation.  While it is objectively and verifiably true that Smith

is a member of the city council, even true statements can be misleading.  Rule 1-400(D)(2) states that a communication

shall not be “ar ranged in an y matter in a manner or format which . . . tends to confuse, deceive o r mislead the p ublic.”

Rule 1-400(D)(3 ) further proh ibits an attorney fro m omitting to sta te any fact which “u nder the circ umstances is

necessary not to make the statement misleading.”  As already noted, “[m]isleading advertising may be prohibited

entirely.” (Peel v. Atto rney Disc iplinary C omm ’n of Ill.  (1990) 496 US  91, 100.)  Smith’s listing of her governmental

title on her firm letterhead in the manner of a professional designation violates Rule 1-400(D)(2) and (3) for the reasons

we have discussed above.  Smith’s listing of her official title on her private law firm letterhead blurs her private and

public roles in a manner that is likely to be confusing to the public.



     4/  For example, Texas Rules on Advertising similarly prohibit any communication about the quali fications or the

services of a lawyer or firm that “states or implies that the lawyer is able to influence improperly or upon irrelevant

grounds any tribunal, legislative body or public official.” (Texas Rule 7.02.)  Texas Rule 7.01 specifically  precludes the

use of a letterhead or firm name that violates Rule 7.02.  The comment to Texas Rule 7.01 states “because it may be

misleading under pa ragraph (a ), a lawyer who occupies a judicial, legislative, or public executive or administrative

position should not indicate that fact on a letterhead which identifies that person as an attorney in the private practice

of law.”  [Empha sis added ].  This Texas advertising rule evolved from an earlier opinion of the Texas Ethics Committee,

Texas Ethics Opn. 11 (1948).  That opinion concludes that a lawyer who is a sitting State Senator or State Representative

may not so state on his professional card without violating the then controlling rule, Texas Canon 39.  Although the

current Texas Rule follows the ABA Model Rule, the commentary to and the Texas B ar’s interpretatio n of that rule is

consistent with California standards.

     5/  (E.g., Bates v. State Bar of Arizona (1977) 433 U.S. 350 [97 S.Ct. 269 1, 53 L.E d.2d 81 0]; In re Primus (1978) 436

U.S. 412 [98 S.Ct. 1893, 56 L.Ed.2d  417]); see also Lo s Angeles C ounty Bar Association Formal Opn. No. 494 (1998)

(more rec ent analysis of co nstitutional stand ards on the  regulation o f legal advertising  as comm ercial speec h).)

     6/  We no te that one out-of-state ethics committee disagrees.  See Wisconsin Ethics Opn. E-90-2 (1990) (advertising

that lawyer is “cou rt commissio ner” is accep table and d oes not imp ly that the lawyer is ab le to obtain a  specific result

because of his or her office.)  We disagree with that opinion’s analysis and, as noted above, so do a number of other

authorities.  Further, while not related to the correct interpretation of Rule 1-400, we note that Califo rnia Rule 1-710

makes lawyers acting in judicial capacity subject to discipline for violating applicable portions of the California Code

of Judicial Co nduct,  including Canon 6 (D)(2), which prohibits the use of a judicial title “in any written communication

intended to  advance  [his or her] pe cuniary interests, e xcept to sho w [his or her] . . . qu alifications.”
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Our analysis comports with ethical rules in other jurisdictions4/ and with a Lo s Angeles C ounty Bar opinion.  Los Angeles

County  Bar Association Formal Opn. No. 260 (1959).  In that opinion, the Los Angeles County Professional

Respon sibility and Ethics Committee addressed a hypothetical situation of an assemblyman engaged in private practice

who had printed his law firm addres s and teleph one numb er on letterhea d intended  for his official use.  Although that

opinion interpreted now-superseded and more restrictive rules that banned attorney advertising altogether, and which

predated landmark United States Supreme Court precedent restricting state power to prohibit legal advertising,5/ the Los

Angeles opinion’s re asoning is still  persuasive to  us on the po ints we now ad dress.  The  Los Ange les comm ittee wrote

that the assembly man’s “status as a  lawyer has no  connectio n with his official po sition as an assem blyman, no r with

official business.”  Thus, the Los Angeles Committee concluded that the assemblym an could n ot list his private law firm

information on his official stationery.  Likewise, Smith’s use of the designation, “Member of the City Council,” on her

firm’s stationery is misleading because that designation could confuse the public.6/

C.  Use of a Governmental Title After Completion of Service

The fact situation involves the use by Richard Jon es, a former Sta te Senator, o f his governm ent title after completion of

his governm ent service.  

The first issue we address is Jones’s failure to specify in some way that he is no longer a senator.  Paragraphs (D)(1),

(2), and (3) of rule 1-400 prohibit firm names that are untrue, false or deceptive, or omit facts necessary to make

statements  not misleading.  Jones has no current official status as a “Senator,”  so for Jone s to use “Senato r” in his firm’s

name without acknowledging that he is retired wo uld be both false and misleading. The term “Senator” in the firm name

could be interpreted to mean that he is a current office holder.  It is, therefore, inherently misleading to omit the word

“retired” or “former”  or some sim ilar statement in d escribing Jo nes’ status.  (Cf. Ca l. Practice Guide Chap. 2, 2:188, p.2-



     7/  This opinion does not address situations where retired judicial officers are engaging solely in arbitration or mediation

as neutral arbiters or mediators.

     8/  Although a current California Practice Guide opines that the use of designations “former judge,” “retired judge,’ or

“Judge (Ret.)” are permitted, provided they are truthful and accurate, (Cal. Practice Guide (Rutter G roup) Ch ap. 2, §

2:188.1, p. 2-36.3-4 (Rev. #1 2001)), they do not differentiate the honorific’s usa ge on letterhe ads from its  inclusion in

firm brochures.  However, as already discussed, Part B.,  supra, the Board of Governors took pains to differentiate firm

names, trade nam es, fictitious name s and pro fessional designations from other communications in establishing the

presumptive violation in Sta ndard 6 .  Further, the ma jority of the states main tain that the use of a former judicial office

in a law firm letterhea d should b e banned . (See discus sion in Prac tice Guide  “Firm Names, Letterhead and Card s”

ABA/BNA Lawyers’ Manual on Professional Conduct 81:3001(1-30-02), p.235.)  The  majority of the states reflect the

same standards that the Co mmittee adopts here ap plicable to private practitioners.
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36.2, Description of Lawyer o r Practice in Letterheads, Signs,  Brochures, etc. (Rutter Group 2000) (former judge’s use

of term “jud ge,” without ind icating that form er judge is no  longer in office , is misleading).) 7/

However, even  if Jones were to use the qualifying term “retired” or “former,” Jones’s use of his former governmental

title in the firm name might still violate Rule 1-400.  We concluded in Part B that an official’s use of her current title in

the margin of her firm letterhead can mislead the public concerning the relevance of her official role to her law practice.

A similar, although admittedly more attenuated, tendency to mislead the public occurs where the governmental office

is referred to in the firm title or letterhead when the lawyer in question no longer holds the public office.  See Bar

Association of San Francisco Informal Opinion 1973-11 (former judge cannot be so designated on law firm letterheads

once he returns to p ractice.)8/  Similarly, Stand ard (6)’s reb uttable presu mption is trigge red by Jo nes’s use of his former

governmental title because it implies a relationship between Jones and his former governmental office.

This  opinion is issued by the Standing Committee on Professional Responsibility and Conduct of the State Bar of

California.  It is advisory only.  It is not binding upon the courts, the State Bar of California, its Board of Go vernors, any

persons or tribunals charged with regulatory responsibilities, or any member of the State Bar.


