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THE STATE BAR OF CALIFORNIA 
STANDING COMMITTEE ON 

PROFESSIONAL RESPONSIBILITY AND CONDUCT 
FORMAL OPINION INTERIM NO. 05-0009 

 
 
ISSUES: 1.   May an attorney ethically accept payment of earned fees from a client by credit card? 
 

2. May an attorney ethically accept payment of fees not yet earned from a client by 
credit card? 

 
3. May an attorney ethically accept payment of advances for costs and expenses from a 

client by credit card? 
 
DIGEST: 1.   An attorney may ethically accept payment of earned fees from a client by credit card.  

In doing so, however, the attorney must discharge his or her duty of confidentiality. 
 

2. Likewise, an attorney may ethically accept a deposit for fees not yet earned from a 
client by credit card, but must discharge his or her duty of confidentiality. 

 
3. By contrast, an attorney may not ethically accept a deposit for advances for costs and 

expenses from a client by credit card because the attorney must deposit such 
advances into a client trust account and cannot do so initially because they are paid 
through a merchant account subject to the credit card issuer’s control and invasion. 

 
AUTHORITIES 
INTERPRETED: Rules 1-320, 3-100, 3-700, 4-100, and 4-200 of the Rules of Professional Conduct of the 

State Bar of California. 
 

Business and Professions Code section 6068. 
 
 

STATEMENT OF FACTS 
 
Attorney desires to accept payments and deposits from her clients by credit card for (1) earned fees, (2) fees not yet 
earned, and (3) advances for costs and expenses.  Attorney intends to absorb the service charge debited by the credit 
card issuer, which would accordingly result in reducing the amount netted. 
 
 

DISCUSSION 
 
1.  An Attorney May Ethically Accept Payment of Earned Fees by Credit Card. 
 
The first question is whether an attorney may ethically accept payment of earned fees from a client by credit card.1/  
 
By way of background, a typical transaction involving a credit card issued by a bank operates as follows:  “Issuing 
banks are members of [various] . . . not-for-profit associations of member banks that operate a worldwide 
communication system for financial transfers using credit cards.  Issuing banks issue credit cards to consumers, 
enabling those consumers to make credit-card purchases at participating businesses.  To accept credit cards, 
businesses must open an account with a merchant bank.  Merchant banks, like issuing banks, are members of [the 
                                                 
1/  It should be noted that “earned fees” include fees paid pursuant to a “classic ‘retainer fee’ arrangement.  A 
retainer is a sum of money paid by a client to secure an attorney’s availability over a given period of time.  Thus, 
such a fee is earned by the attorney when paid since the attorney is entitled to the money regardless of whether he 
[or she] actually performs any services for the client.”  (Baranowski v. State Bar (1979) 24 Cal.3d 153, 164, fn. 4.)  
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same not-for-profit associations], but merchant banks have accounts with businesses, not consumers.  Once a 
business is electronically connected with a merchant bank, it can accept a consumer’s credit card by processing the 
credit card through a point-of-sale terminal provided to it by the merchant bank.  If the merchant bank approves the 
sale, it immediately credits the business for the amount of the consumer’s purchase.  The merchant bank then 
transmits the information regarding the sale to [the not-for-profit association in question], who in turn forward the 
information to the bank that issued the card to the consumer who made the purchase.  If the issuing bank approves 
the sale, it notifies [the not-for-profit association] and then pays the merchant bank at the end of the business day.  
The issuing bank carries the debt until the cardholder pays the bill.”2/   Credit card issuers ordinarily deposit funds 
on use of a credit card into a merchant account established for that purpose; they may invade the funds via 
chargebacks, that is, the imposition of debits, in the event that the credit card holder disputes the charge.  Because a 
merchant account is subject to the credit card issuer’s invasion, it is not, and cannot be deemed, a client trust 
account.3/  
 
More than 25 years ago, in California State Bar Formal Opn. No. 1980-53, the Committee opined that an attorney 
may ethically charge interest on past due receivables from a client, provided that the client gives his or her informed 
consent in advance.  In the course of its analysis, the Committee stated:  “The Commit[t]ee on Ethics and 
Professional Responsibility of the American Bar Association initially concluded that use of credit cards for payment 
of legal fees was unprofessional because it was ‘wrong’ to put professional services in the same category as ‘sales of 
merchandise and sales of nonprofessional services,’ especially when all credit card publicity was directed to such 
sales.  (ABA Committee on Ethics and Prof. Responsibility, informal opn. No. 1120 (1969).)  The Committee 
reiterated that this conclusion applied even when the law firm agreed not to display promotional material and where 
collection of accounts by the banks was without recourse.  (See ABA Committee on Ethics and Prof. Responsibility, 
Informal Opn. No. 1176 (1971).) [¶] However, upon adoption of the Code of Professional Responsibility by 
virtually all fifty states, the American Bar Association Committee on Ethics and Professional Responsibility 
overruled the latter two decisions and approved use of credit cards subject to [various] conditions for services 
actually rendered.”  (Cal. State Bar Formal Opn. No. 1980-53.) 
 
In California State Bar Formal Opn. No. 1980-53, the Committee did not resolve the question whether an attorney 
may ethically accept payment of earned fees from a client by credit card. 
 
The Committee is now of the opinion that the question should be answered in the affirmative.  An attorney may 
ethically accept payment of earned fees by check or cash.  By parity, an attorney may do the same by credit card.  
To be sure, a generation ago, the “use of credit cards for payment of legal fees” was deemed “unprofessional.”  
(ABA Committee on Ethics and Prof. Responsibility, Informal Opn. No. 1120 (1969).)  But for many years, that has 
not been the case.4/  
 
Although the Committee is of the opinion that an attorney may ethically accept payment of earned fees from a client 
by credit card, in doing so, the attorney must nevertheless be careful to comply with various ethical obligations. 
 

                                                 
2/  United States v. Ismoila (5th Cir. 1996) 100 F.3d 380, 385-386.   The law governing credit card transactions is 
largely based on individual contracts between credit card issuers, credit card holders, and others, and not on general 
statutory provisions.  (See Maggs, Regulating Electronic Commerce (2002) 50 Am. J. Comp. L. 665, 678 [“Private 
contracts rather than legislative enactments establish most of the rights and duties of cardholders, card issuers, and 
merchants.”].)  As a result, the specifics of credit card transactions vary greatly the one from the other. 
 
3/  See F.T.C. v. Overseas Unlimited Agency, Inc. (9th Cir. 1989) 873 F.2d 1233, 1233-1234. 
 
4/  See, e.g., State Bar Policy Statement on Use of Credit Cards for Payment of Legal Services and Expenses (Feb. 
11, 1975); San Diego County Bar Association Formal Opn. Nos. 1972-10, 1972-13, & 1974-6; Bar Association of 
San Francisco Formal Opn. No. 1970-1; cf. ABA Formal Opn. No. 00-419 (2000); Colorado Bar Association 
Formal Ethics Opn. No. 99 (1997); Mass. Bar. Association Ethics Opn. 78-11 (1978); New Mexico State Bar 
Association Advisory Opn. 2000-1 (2000); North Carolina State Bar Formal Ethics Opn. 97-9 (1998). 
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For example, an attorney must discharge his or her duty of confidentiality to clients under Business and Professions 
Code section 6068, subdivision (e), and under rule 3-100 of the Rules of Professional Conduct of the State of 
California.5/   Credit card issuers require a description on the credit card charge slip of the goods or services 
provided.  In furnishing such a description, the attorney may not disclose confidential information without the 
client’s informed consent.6/   To that end, the description should be general in nature, such as “for professional 
services rendered.” 
 
By contrast, an attorney does not implicate his or her duty not to charge the client an unconscionable fee in violation 
of rule 4-200 simply by accepting payment of earned fees from a client by credit card.  To be sure, by accepting 
such payment, the attorney allows the client to subject him- or herself to interest and late charges imposed by the 
credit card issuer.  There are many credit card issuers; each may set its own interest rates and late charges separately 
from the rest, and in addition, each may set interest rates and late charges separately for various classes of holders.7/   
If the attorney were attempting to subject the client to interest and late charges, the attorney would be ethically 
obligated to obtain the client’s informed consent and comply with applicable law broadly defined,8/  including the 
prohibition of rule 4-200 against unconscionability.  But the attorney is subject to no such obligation if the client 
chooses to subject him- or herself to interest and late charges imposed by the credit card issuer.  The attorney may 
choose to advise the client that the client’s credit card issuer sets interest rates and late charges and that the client 
would do well to determine such rates and charges before using the credit card, but is not ethically obligated to do 
so. 
 
Likewise, an attorney does not implicate his or her duty not to share fees with a non-attorney in violation of rule     
1-320 simply by accepting payment of earned fees from a client by credit card and thereby making a payment to the 
credit card issuer through a debit of a service charge.  The purpose of rule 1-320 is to “to protect the integrity of the 
attorney-client relationship, to prevent control over the services rendered by attorneys from being shifted to lay 
persons, and to ensure that the best interests of the client remain paramount.”9/ A service-charge debit, which 
amounts to the attorney’s payment for a convenient method of receiving funds owed the attorney, does not frustrate 
the purpose of rule 1-320, and for that reason does not come within the rule’s proscription. 
 
It follows that Attorney in the Statement of Facts may ethically accept payment of earned fees from her clients by 
credit card.  Attorney may also ethically absorb the service charge debited by the credit card issuer.  But as noted 
above, Attorney would have to be careful to discharge her duty of confidentiality to her clients. 
 
2.  An Attorney May Ethically Accept a Deposit for Fees Not Yet Earned by Credit Card. 
 
The second question is whether an attorney may ethically accept a deposit for fees not yet earned from a client by 
credit card. 
 
At the outset, the Committee is of the opinion that just as the former hostility to the “unprofessional” use of credit 
cards for payment of legal fees does not justify a conclusion that an attorney may not ethically accept payment of 
earned fees from a client by credit card, neither does it justify such a conclusion with respect to accepting a deposit 

                                                 
5/  Unless otherwise indicated, all rule references are to the Rules of Professional Conduct of the State of California. 
 
6/  Cf. Hooser v. Superior Court (2000) 84 Cal.App.4th 997, 1005 (stating that even the fact that an attorney is 
representing a client may fall within the protection of the attorney-client privilege). 
 
7/  See footnote 1, ante. 

 
8/  California State Bar Formal Opn. No. 1980-53; see Bar Association of San Francisco Formal Opn. No. 1970-1; 
Los Angeles County Bar Association Formal Opn. Nos. 370 (1978), 374 (1978) & 499 (1999); San Diego County 
Bar Association Formal. Opn. No. 1983-1; cf. ABA Formal Opn. No. 388 (1974). 
 
9/  Los Angeles County Bar Association Formal Opn. No. 510 (2003); accord, Gafcon, Inc. v. Ponsor & Associates 
(2002) 98 Cal.App.4th 1388, 1418; see, e.g., Gassman v. State Bar (1976) 18 Cal.3d 125, 132. 
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for fees not yet earned—so long as the deposit, as will be explained, does not include advances for costs and 
expenses. 
 
Under rule 4-100, an attorney is subject to an ethical obligation to “deposit[]” “[a]ll funds received or held for the 
benefit of clients” into a client trust account.  (Rule 4-100(A).)  The attorney is subject to a concomitant ethical 
obligation, which is “both personal and nondelegable,” to “take reasonable care to protect client funds” deposited 
into such an account.10/ 
 
Under rule 4-100, as it has been construed by the courts, an attorney is ethically permitted, but not required, to 
deposit fees not yet earned into a client trust account.11/  
 
If an attorney were required to deposit fees not yet earned into a client trust account, the attorney would not be 
permitted to accept such a deposit from a client by credit card.  As stated, the credit card issuer deposits funds, 
which it may invade, into a merchant account.  As a consequence, the attorney could not immediately deposit such 
fees into a client trust account or take care to protect them, but would have to cede control to the credit card issuer, 
at least initially. 
 
But because an attorney need not deposit fees not yet earned into a client trust account, the attorney may accept such 
a deposit by credit card, resulting in a deposit into a merchant account. 
 
The fact that an attorney need not deposit fees not yet earned into a client trust account does not mean that, as a 
general matter, the attorney should decline to do so.  Upon termination of employment, an attorney is subject to an 
ethical obligation under rule 3-700(D)(2) to “[p]romptly refund any part of a fee paid in advance that has not been 
earned.”  Failure to deposit such fees into a client trust account risks their unavailability at the time, if any, at which 
they must be refunded.  After they are deposited in a merchant account by a credit card issuer, such fees may 
ethically be transferred into a client trust account.  By means of such a transfer, an attorney would ensure their 
availability should he or she be required to refund any or all of them to the client. 
 

                                                 
10/  California State Bar Formal Opn. No. 2005-169. 
 
11/  Securities and Exchange Commission v. Interlink Data Network of Los Angeles, Inc. (9th Cir. 1996) 77 F.3d 
1201, 1205-1207 (semble); see generally Vapnek et al., Cal. Practice Guide:  Professional Responsibility (The 
Rutter Group 2006) §§ 9:107-9.108. 
       In Baranowski v. State Bar, supra, 24 Cal.3d at page 164, the Supreme Court left open the question whether the 
substantially identical predecessor of rule 4-100 required an attorney to deposit payment of fees not yet earned—so-
called advance fees—into a client trust account.  The Supreme Court has not given an answer in any subsequent 
decision.  “Although expressly not deciding the advance fee issue in Baranowski, . . . the Cal. Supreme Court did 
approve current [Rule] 4-100 as proposed by the State Bar.  In recommending the current Rule, the State Bar 
specifically noted that it did not intend the Rule to require advance fees to be deposited in a client’s trust account:  
[¶] ‘The concept of including in paragraph (4-100)(A) a requirement that “advances for fees” be placed in the client 
trust account was considered but rejected because it is believed that such a provision is unworkable in light of the 
realities of the practice of law.’  [In the Matter of the Proposed Amendments to the Rules of Professional Conduct, 
California Supreme Court Case No. Bar Misc. 5626, at ‘Request that the Supreme Court of California Approve 
Amendments to the Rules of Professional Conduct of the State Bar of California, and Memorandum and Supporting 
Documents in Explanation,’ at Memorandum, Dec. 1987, p. 42 (parentheses added)]  [¶] In addition, the Cal. 
Supreme Court has thus far declined to approve a proposed rule amendment requiring advance fees to be paid into 
client trust accounts.”  (Vapnek et al., Cal. Practice Guide:  Professional Responsibility (The Rutter Group 2006) § 
9:107.2.)  The Supreme Court declined to approve that proposed rule amendment by letter dated May 11, 1995, in 
No. S029270, “Request for Approval of Amendments to Rules 3-700 and 4-100 of the Rules of Professional 
Conduct.” 
        It may be noted that, in T & R Foods, Inc. v. Rose (1996) 47 Cal.App.4th Supp. 1, 7, the Appellate Department 
of the Superior Court construed rule 4-100 to require an attorney to deposit payment of fees not yet earned into a 
client trust account, but did so without consideration of the Supreme Court’s action, and inaction, with respect to 
rule 4-100 following Baranowski. 
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It follows that Attorney in the Statement of Facts may ethically accept a deposit for fees not yet earned from her 
clients by credit card.  As stated above, she may also ethically absorb the service charge debited by the credit card 
issuer.  But again, as stated above, she would have to be careful to discharge her duty of confidentiality to her 
clients. 
 
3.  An Attorney May Not Ethically Accept A Deposit for Advances for Costs and Expenses by Credit Card. 
 
The third question is whether an attorney may ethically accept a deposit for advances for costs and expenses from a 
client by credit card. 
 
Under rule 4-100, among the “funds received or held for the benefit of clients” that an attorney is ethically obligated 
to deposit into a client trust account are “advances for costs and expenses.”  (Rule 4-100(A).) 
 
Because an attorney must deposit advances for costs and expenses from a client into a client trust account, he or she 
may not ethically accept such a deposit by credit card.  That is because:  (1) the credit card issuer deposits the funds 
into a merchant account; (2) the attorney, however, must deposit the funds into a client trust account; (3) the attorney 
must take reasonable care to protect the funds deposited into a client trust account; and (4) before the attorney can 
assert control over the funds, the credit card issuer may invade the funds in the merchant account, thereby putting 
the funds at risk beyond the attorney’s protection.  It follows that the attorney may not ethically accept any payment 
or deposit from a client by credit card, whether for earned fees or fees not yet earned, if the payment or deposit 
includes advances for costs and expenses. 
 
It follows that Attorney in the Statement of Facts may not ethically accept a deposit for advances for costs and 
expenses from her clients by credit card. 
 
This opinion is issued by the Standing Committee on Professional Responsibility and Conduct of the State Bar of 
California.  It is advisory only.  It is not binding upon the courts, the State Bar of California, its Board of Governors, 
any persons, or tribunals charged with regulatory responsibilities, or any member of the State Bar. 


