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ISSUE: When does an attorney violate rule 4-400 of the California Rules of Professional Conduct 

by accepting a gift from a client? 
  

DIGEST: An attorney who demonstrates by words or conduct an intent to cause a client to give the 
attorney a substantial gift violates rule 4-400.  Whether a gift is substantial must be 
determined by examining issues such as the value of the gift from the perspective of both 
the client and the attorney both financially and otherwise, as well as general standards of 
fairness.    

AUTHORITIES 
INTERPRETED: Rules 1-100(B)(2) and 4-400 of the California Rules of Professional Conduct.1/ 

 
STATEMENT OF FACTS 

Attorney represents Client in a real estate litigation matter in California that involves a second home that Client 
owns in Santa Barbara, California.  Over the last year, Client has paid Attorney roughly $20,000 in fees.  During the 
course of negotiations regarding the Santa Barbara property, Attorney tells Client that although the house is 
normally rented for $5,000 per week, Attorney feels that she has really earned a break and explains to Client that she 
would really be able to recharge her batteries and dive back into the case after relaxing for a week at the Santa 
Barbara property.   Client, deeply invested in the result of the litigation but also facing difficult economic times 
herself, reluctantly hands Attorney the keys to the Santa Barbara house, agreeing that Attorney deserves a vacation 
and that she is free to stay there for one week without charge.  Attorney gratefully accepts Client’s offer, not having 

the funds to pay the $5,000 for a week.  Has Attorney violated rule 4-400? 

 

DISCUSSION 

Rule 4-400 of the California Rules of Professional Conduct, entitled “Gifts From Client,” provides: 

A member shall not induce a client to make a substantial gift, including a testamentary gift, to the member 

or to the member’s parent, child, sibling, or spouse, except where the client is related to the member.
  

The Discussion to rule 4-400 provides: “A member may accept a gift from a member’s client, subject to general 

standards of fairness and absence of undue influence.  The member who participates in the preparation of an 

instrument memorializing a gift which is otherwise permissible ought not to be subject to professional discipline.
 
 

On the other hand, where impermissible influence occurred, discipline is appropriate.”
2/

  Rule 4-400, Discussion, 

citing Magee v. State Bar (1962) 58 Cal.2d 423 [24 Cal.Rptr. 839]. Because of an attorney’s duty of fidelity to his or 

her client, all business dealings between attorney and client whereby the attorney benefits are closely scrutinized for 

any unfairness on the attorney’s part.
3/

      

                                                           
1/

  Unless otherwise indicated, all rule references are to the Rules of Professional Conduct of the State Bar of 

California. 
2/

  Rule 1-100(B)(2) of the California Rules of Professional Conduct defines “member” as a member of the State 

Bar of California.   
3/

  Magee, supra, 58 Cal.2d at 430 (holding that lawyer who drafted will for elderly client that left bulk of estate to 

lawyer and accepted $4,500 cash gift from client did not violate any ethical duties, even though probate court set 

aside testamentary bequest, because client consulted with another lawyer regarding bequest); see also People v. 



Inducement 

Rule 4-400 does not define “induce.”  “Induce” commonly means “To lead (a person) by persuasion or some 

influence to (into, unto) some action, condition, belief, etc.; to move, influence, prevail upon (any one) to do 

something.”  Oxford Universal Dictionary (3rd ed. 1964) at p. 944.   We apply this definition of “induce” to rule 

4-400 because it focuses on the attorney’s exertion of influence, which suits rule 4-400’s primary goal, which, as 

reflected in the Discussion, is to prohibit lawyers from exerting undue or impermissible influence on their clients.  It 

follows that, for purposes of rule 4-400, the attorney must intend to cause the client to make the gift.  Merely 

complimenting or admiring a client’s property, absent any intent on the part of the lawyer that the client offer its use 

as a gift, does not violate rule 4-400. 

Although “induce” can mean “to cause” or “to bring about an act or course of conduct” (see, e.g., Black’s Law 

Dictionary (6th ed. 1990) at p. 775) (Black’s), we believe that such a definition is too broad for purposes of rule 

4-400.  In this sense, an attorney might “induce” a client to make a gift simply by using his or her legal prowess to 

obtain an extraordinary result in the engagement.  One could say that the attorney “caused” or “brought about” the 

gift through exemplary legal service.  To impose discipline under such circumstances would not be appropriate.  

Imposing discipline would also be inconsistent with rule 4-400’s primary goal of preventing lawyers from exerting 

undue or impermissible influence on their clients.  If a client gives a gift – even a substantial gift – to his or her 

attorney solely because the client is pleased with the outcome of the representation, there is no violation of rule 4-

400.  See, e.g., San Diego County Bar Association Formal Opn. 1977-2 (former legal aid lawyer violated no ethics 

rules by accepting unsolicited gift of $500 from client “for the fine quality of representation” and “made wholly out 

of client’s beneficence”).     

We interpret “induce” as used in rule 4-400 to encompass both words and conduct.  In this sense, rule 4-400 is 

broader than its ABA Model Rule counterpart, which uses the term “solicit” rather than “induce.”  ABA Model Rule 

1.8(c) provides, in pertinent part, that a lawyer “shall not solicit any substantial gift from a client . . .”  The word 

“solicit” in its common usage connotes a verbal request.  See, e.g., Black’s, at p. 1392 (defining “solicit” as “to 

appeal for something … to ask for the purpose of receiving…”); see also ABA Model Rule 1.8(c), Comment [6] 

(“[D]ue to concerns about overreaching and imposition on clients, a lawyer may not suggest that a substantial gift be 

made to the lawyer ...”) (italics added).  On the other hand, “induce,” as we define it for purposes of rule 4-400, 

encompasses persuasion through both words and conduct.  Thus, a lawyer who demonstrates by words or by conduct 

an intent to cause a client to give a substantial gift violates rule 4-400.   

Substantial 

Rule 4-400 prohibits a lawyer from inducing a client to make a substantial gift.  The rule does not define the term 

“substantial.”  “Substantial” commonly means “of real worth and importance; of considerable value; valuable.”  

Black’s, at p. 1428; see also Atchison, Topeka and Santa Fe Railway Co. v. Kings County Water Dist. (1956) 47 

Cal.2d 140, 144 [302 P.2d 1] (defining “substantial” in phrase “supported by substantial evidence in light of the 

whole record” as “material; … not seeming or imaginary; … real; true; … important; essential …”).  A lawyer who 

induces a client to give an insubstantial gift does not violate rule 4-400.  See, e.g., ABA Model Rule 1.8, Comment 

[6] (accepting a “simple” gift is permissible, “such as a present given at a holiday or as a token of appreciation.”).  

Thus, a lawyer may send his or her client an invitation to a birthday party or wedding, where gift-giving is 

customary, without violating rule 4-400.
  

The Comment to Section 127(2) of Restatement Third of the Law Governing Lawyers provides that in deciding 

whether a gift is “insubstantial,” one must consider the financial situation of both the client and the lawyer.  “To a 

poor client, a gift of $100 might be substantial, suggesting that such an extraordinary act was the result of the 
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Kronemyer (1987) 189 Cal.App.3d 314 [234 Cal.Rptr. 442] (lawyer, who claimed to have received $956,000 in 

client property as gift, convicted of grand theft and perjury); Probate Code, section 21350(b) (prohibiting transfers to 

lawyer who drafted will absent certain circumstances).  While Magee predates the adoption of rule 4-400, the Court 

in Magee concluded that a gift procured by undue influence may be subject to discipline.  Magee, supra, 58 Cal.2d 

at 429 (“An attorney who by undue influence obtains a gift from a client inter vivos or in a will is guilty of an act 

involving moral turpitude.”). 



lawyer’s overreaching.  To a wealthy client, a gift of $1,000 might seem insubstantial in relation to the client’s 

assets, but if substantial in relation to the lawyer’s assets, it suggests a motivation on the part of the lawyer to 

overreach the client-donor.  Under either set of circumstances, the lawyer violates the client’s rights by accepting 

such a gift.”  We could interpret the term “substantial” in accordance with the Restatement’s analysis.
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However, such interpretation could subject a lawyer to discipline based solely on the relative wealth of the client or 

the attorney, which does not appear to be the intent of the rule.  The determination of whether a gift is substantial 

should depend on the surrounding circumstances of the event, in addition to the standard provided in the 

Restatement.  Although there is no truly objective standard, there are certain factors that should be considered to 

determine if the gift is substantial.  Such factors include the monetary value of the gift, nature of the gift, the fairness 

of the transaction, the appropriateness of the lawyer’s actions or behavior, the sophistication of the client, the 

emotional or sentimental value of the gift, whether the gift is substantial from the perspective of the client, and 

whether the gift is substantial from the perspective of the attorney.  We interpret the term “substantial” applying 

these factors.   

APPLICATION TO THE FACTS 

Applying these principles to our factual scenario, we conclude that Attorney violates rule 4-400 by accepting 

Client’s offer to use the Santa Barbara property rent-free for a week, because the gift was induced by Attorney and 

appears to be substantial to Attorney and also to client.   

By intentionally tying her desire to stay at the Santa Barbara property to the quality of work on the case, Attorney 

induced the gift within the meaning of rule 4-400.  Even though Client told Attorney she “deserved a vacation” 

while handing over the keys, this act was presumably done due to Attorney’s statement about having earned a 

vacation and specifically wanting to stay at the property to recharge her batteries. 

The gift was substantial to Attorney especially because she could not afford to rent the property.  The gift’s value at 

$5,000 is likely substantial from Client’s perspective as well, because Client only reluctantly offered the property 

considering the loss of a week’s income.  Therefore, Attorney violates rule 4-400 by inducing the gift.     

 

CONCLUSION 

We conclude that an attorney who demonstrates by words or conduct an intent to cause a client to give the attorney a 

substantial gift violates rule 4-400.  In determining whether a gift is substantial, we must examine the value of the 

gift from the perspective of both the client and the attorney both financially and otherwise, as well as general 

standards of fairness.    

This opinion is issued by the Standing Committee on Professional Responsibility and Conduct of the State Bar of 

California.  It is advisory only.  It is not binding upon the courts, the State Bar of California, its Board of Governors, 

any persons, or tribunals charged with regulatory responsibilities, or any member of the State Bar.
5/ 

 

 

 

                                                           
4/

  See also In re the Complaint as to the Conduct of Ronald D. Schenck (2008) 345 Or. 350 [194 P.3d 804] 

(concluding without discussion that client’s $1,000 gift to lawyer’s wife was “substantial”).   
5/

  This opinion does not comment on the propriety of accepting client property that is tendered as a fee as opposed 

to a gift.  Whether or not those types of arrangements violate rule 4-200 of the California Rules of Professional 

Conduct, entitled Fees for Legal Services, is beyond the scope of this opinion. 


