
Los Angeles Office 
845 S. Figueroa Street 
Los Angeles, CA 90017 

www.calbar.ca.gov San Francisco Office 
180 Howard Street 
San Francisco, CA 94105 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS: MULTIJURISDICTIONAL PRACTICE PROGRAM

These FAQs are a living document. They are subject to revision and will be supplemented and 
updated as needed.

1. What is the Multijurisdictional Practice (MJP) Program? Can I participate?
The MJP Program allows an attorney licensed in a U.S. jurisdiction other than California
to receive limited rights to practice law in California, under one of the three
destinations: Registered In-House Counsel (RIHC), Registered Legal Aid Attorney (RLAA),
or Registered Military Spouse Attorney (RMSA).

You can participate in the program if you are active, in good standing, and licensed to
practice law in another U.S. jurisdiction and meet the other requirements pursuant to
rules 9.41.1 and 9.45-9.48 of the California Rules of Court and Title 3 Division 3 Chapter 1
Articles 1-3 of the Rules of the State Bar.

Other requirements to participate in the program include but are not limited to:

· RIHC: reside in California and work at a qualifying institution, as defined by rule
9.46 of the California Rules of Court.

· RLAA: work at an eligible legal aid organization, as defined by rule 9.45 of the
California Rules of Court, and not have taken and failed the California bar exam
within five years immediately preceding the initial application to register under
the rule.

· RMSA: reside in California; be married to, in a civil union with, or a registered
domestic partner of, a Service Member; and not have taken and failed the
California bar exam within five years immediately preceding the initial application
to register as defied in rule 9.41.1 of the California Rules of Court.

You are ineligible to participate in the MJP Program if you are only licensed in a foreign 
jurisdiction. 

2. I work for a California company. However, I work remotely and live out of state. Can I
participate in the MJP Program as Registered In-house Counsel?
No. Pursuant to rule 9.46 of the California Rules of Court and Title 3 Division 3 Chapter 1
Article 3 of the Rules of the State Bar, you must reside in California. As defined in rule
3.370(D), this means that you must live or be located in California on more than a
temporary or transient basis.

OFFICE OF ADMISSIONS

https://www.courts.ca.gov/cms/rules/index.cfm?title=nine&linkid=rule9_42
https://www.calbar.ca.gov/Attorneys/Conduct-Discipline/Rules/Rules-of-the-State-Bar/Title-3-Programs-and-Services
https://www.calbar.ca.gov/Attorneys/Conduct-Discipline/Rules/Rules-of-the-State-Bar/Title-3-Programs-and-Services
https://www.courts.ca.gov/cms/rules/index.cfm?title=nine&linkid=rule9_46
https://www.courts.ca.gov/cms/rules/index.cfm?title=nine&linkid=rule9_46
https://www.courts.ca.gov/cms/rules/index.cfm?title=nine&linkid=rule9_45
https://www.courts.ca.gov/cms/rules/index.cfm?title=nine&linkid=rule9_41_1
https://www.courts.ca.gov/cms/rules/index.cfm?title=nine&linkid=rule9_46
https://www.calbar.ca.gov/Portals/0/documents/rules/Rules_Title3Div3Ch1Art3_RegisInHouseCounsel_ADA_amended.pdf
https://www.calbar.ca.gov/Portals/0/documents/rules/Rules_Title3Div3Ch1Art3_RegisInHouseCounsel_ADA_amended.pdf
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3. What can I do as a participant in the MJP Program?
Once your MJP application has been approved and the State Bar has issued you a
certificate of registration, you may engage only in the activities permitted by the
applicable rule of the California Rules of Court.

Once your MJP application has been approved, you may:

· RIHC: only provide legal services in California to the qualified institution that
employs you. Upon submittal of a supplemental form, you may also provide pro
bono legal services under the supervision of a California attorney for an eligible
legal aid organization defined by rule 9.45(a)(1) of the California Rules of Court,
or the qualifying institution that employs you.

· RLAA: under the supervision of a California attorney, provide legal services while
working, with or without pay, at a qualified legal aid organization and only on
behalf of its clients or customers. Practice under this rule is limited to a total of
five years.

· RMSA: under the supervision of a California attorney, practice law in California in
all forms of legal practice that are permissible for a licensed attorney of the State
Bar of California. Practice under this rule is limited to a total of five years.

4. How long will it take for my MJP application to be processed?
Generally, the State Bar will process your MJP application within 30 days of receipt if
you submit a complete and accurate application.

Incomplete applications will take longer to process. If your application is deemed
incomplete, you will have 60 days from the date you submitted your application to
provide the missing information or documentation. If your application is not deemed
complete within this period, your application will be abandoned without a refund of any
fees paid.

5. Can I call myself a “California Attorney” or a licensed attorney of the State Bar of
California once I am approved through the MJP Program?
No. You may not claim in any way to be a licensed attorney of the State Bar of California.
You must use the applicable title in connection with your activities performed under the
MJP Program:

· Registered In-House Counsel
· Registered Legal Aid Attorney
· Specially Registered Attorney (in lieu of Registered Military Spouse Attorney)

6. Once I am approved through the MJP Program, can I take the California Bar Exam and
still participate in the program?
Yes. However, you may only apply to become a Registered Military Spouse Attorney or a
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Registered Legal Aid Attorney if you have not taken and failed the California bar exam 
within five years immediately preceding the initial application to register under the rule. 

7. For RMSA and RLAA, who qualifies to be a supervising attorney?
Your supervising attorney must be an active licensee of the State Bar of California in 
good standing for at least two years before beginning supervision. They must also have 
practiced law in California as a full-time occupation for at least four years in any U.S. 
jurisdiction. Please refer to rules 9.41.1 and 9.45 of the California Rules of Court.

8. How do I annually renew my RIHC, RLAA, or RMSA? When do I need to submit my 
renewal application and fee?
Annual registration, or renewal, for the MJP Program is a two-step process you may 
complete in any order. The MJP renewal period begins in November of the current year 
and ends in February of the following year. For example, the renewal process for 2023 
participants who want to remain in the MJP Program in 2024 must be completed from 
November 2023 to February 2024. If you do not comply with the annual renewal 
requirements, you will be suspended from the MJP program.

· Remit payment: You must submit the annual renewal fee through My State Bar 
Portal. If you need assistance, please view the My State Bar Profile User Guide or 
contact Attorney Regulation at AttorneyRegulation@calbar.ca.gov or 
888-800-3400. Please see the Schedule of Charges and Deadlines for the current 
renewal fee.

· Submit the renewal application: You must submit the annual renewal application 
in the Applicant Portal by following the steps below. Please note that you must 
mail a new, original Certificate of Good Standing to the Office of Admissions at 
845 S. Figueroa Street, Los Angeles, CA 90017 for one U.S. jurisdiction in which 
you are admitted and currently active. If you are unable to access the Applicant 
Portal, please contact the Office of Admissions at Admissions@calbar.ca.gov or at 
800-843-9053.

o Log in to the Applicant Portal.
o From the home page in the Applicant Portal:

§ Select “View Forms” under the “Apply” section heading.
§ Scroll down to “Multijurisdictional Practice Program for Out-of-

State U.S. Attorneys” and select the MJP renewal application that 
applies to you (RIHC, RLAA, or RMSA).

9. Do I need to notify the State Bar if my employer or supervising attorney changes? What 
happens if my employment or supervision ends?
Yes.

· RIHC: Within 30 days, you must notify the State Bar of the date that your 
employment with the qualifying institution ended. If you have new employment

https://www.courts.ca.gov/cms/rules/index.cfm?title=nine&linkid=rule9_46
https://members.calbar.ca.gov/login.aspx
https://members.calbar.ca.gov/login.aspx
https://info.calbar.ca.gov/knowledge/en/my-state-bar-profile-guide
mailto:AttorneyRegulation@calbar.ca.gov
https://www.calbar.ca.gov/Portals/0/documents/rules/Rules_Appendix_A_Sched-Chgs-Deadlines.pdf
https://admissions.calbar.ca.gov/s/login/
https://www.calbar.ca.gov/Admissions/Requirements/Proof-of-Admission-and-Good-Standing-in-Another-Jurisdiction
mailto:Admissions@calbar.ca.gov
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with a qualifying institution, you must submit the RIHC Change of Employer 
Notice to register as RIHC before beginning the employment.

· RLAA: Within 30 days, you must notify the State Bar of the date that your
employment with the eligible legal aid organization ended. If you have new
employment with an eligible legal aid organization, you must submit the RLAA
Change of Employer Notice to register as RIHC before beginning the
employment.

· RMSA: Within 30 days, you must notify the State Bar of the date that the
supervision by your supervising attorney ended. If you have a new qualified
supervising attorney, you must submit the RMSA Change of Employer Notice to
register as RMSA before beginning employment with the new supervising
attorney.

If you are unable to secure new qualifying employment within one year from the date 
your employment or supervision ended, you will be terminated from the MJP Program. 
If you are terminated from the MJP Program, you will be required to submit a new 
application, not the change of employer notice. Additionally, if you are terminated from 
the MJP Program and your positive moral character determination has expired, you will 
be required to submit a new Application for Determination of Moral Character.  

You must report the above information in the Applicant Portal by following the steps 
below or emailing mjp@calbar.ca.gov.

· Log in to the Applicant Portal.
· From the home page in the Applicant Portal:

o Go to “Support Requests”
o Select “New General Request”
o For type, select “Other”
o Provide the update in the description box and select “Confirm” 

when you are ready to submit the update.

You may find the change of employer notices in the Applicant Portal under the 
applications section called the “Multijurisdictional Practice Programs for Out-of-State 
U.S. Attorneys.”

If you are unable to access the Applicant Portal, please contact the Office of Admissions 
at Admissions@calbar.ca.gov or at 800-843-9053.  

10. I registered as an attorney applicant with the State Bar. Can I now practice under the
MJP Program?
No. All applicants for the MJP program must first submit a registration application in the
Applicant Portal to register as an attorney applicant. Your registration application must
then be approved.

https://admissions.calbar.ca.gov/s/login/
mailto:mjp@calbar.ca.gov
mailto:Admissions@calbar.ca.gov
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Once your registration application is approved, you must submit 1) the application for 
the MJP Program you wish to apply for – RIHC, RLAA, or RMSA, and 2) the Application 
for Determination of Moral Character. 

You may only practice under the MJP Program once your MJP application has been 
approved. You may practice under the MJP Program while awaiting a moral character 
determination. However, if you receive an adverse moral character determination, you 
will be terminated from the MJP Program. 

11. How do I notify the State Bar that I am no longer eligible for the MJP Program?
Once you become ineligible for the MJP Program, you must notify the State Bar within 
30 days. You must report the above information in the Applicant Portal by following 
the steps below or emailing mjp@calbar.ca.gov.

· Log in to the Applicant Portal.
· From the home page in the Applicant Portal:

o Go to “Support Requests”
o Select “New General Request”
o For type, select “Other”
o Provide the update in the description box and select “Confirm” 

when you are ready to submit the update.

https://admissions.calbar.ca.gov/s/login/
mailto:mjp@calbar.ca.gov
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