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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS: PRACTICAL TRAINING OF LAW STUDENTS 
 

These FAQs are a living document. They are subject to revision and will be supplemented and 
updated as needed. 
 

1. What is the Practical Training of Law Students (PTLS) Program? Can I participate? 
The PTLS Program certifies law students to provide legal services on a restricted basis 
under the supervision of a licensed California attorney who is active and in good 
standing.  
 
You can participate in the program if you are studying law at a law school in a juris doctor 
(J.D.) program. You must also meet the eligibility criteria for certification pursuant to rule 
9.42(c) of the California Rules of Court.  
 
You are ineligible to participate in the program if you are licensed to practice law in any 
U.S. or foreign jurisdiction, have failed to take the first California Bar Examination you 
were eligible for or if you have taken and received the results for your first eligible 
administration of the California Bar Exam. 

 
2. What can I do as a certified law student through the PTLS Program? 

Once you have been certified by the State Bar, you may engage only in the activities 
permitted by rule 9.42(d) of the Rules of Court under supervision.  

 
3. How long will it take for my PTLS application to be processed? 

Generally, the State Bar will process your PTLS application within 30 days of receipt if 
you submit a complete and accurate application.  
 
Incomplete applications will take longer to process. If your application is deemed 
incomplete, you will have 60 days from the date you submitted your application to 
provide the missing information or documentation. If your application is not deemed 
complete within this period, your application will be abandoned without a refund of any 
fees paid.  
 

4. Can I call myself an “Attorney,” “Associate,” “Counsel,” or “Esquire” once I am 
approved as a certified law student through the PTLS Program? 
No. You may only use the title “Certified Law Student” in connection with your activities 
performed under the program. You may not claim in any way to be a licensee of the 
State Bar of California.  
 

5. If I am a certified law student through the PTLS Program, can I take the California Bar 
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Exam and still participate in the program? 
Yes. To remain in the program, you must take your first eligible administration of the 
California Bar Exam and your certification in the program will continue only until you 
receive the results for that examination.  
 

6. Who qualifies to be a supervising attorney? 
Your supervising attorney must be an active licensee of the State Bar of California in 
good standing for at least two years before beginning supervision. They must also have 
practiced law in California or taught law in a law school during this period. Please refer 
to rule 3.7 of the Rules of the State Bar.  
 

7. How do I change or add a supervising attorney? 
You may request to change your supervising attorney at the same employer/agency by 
submitting a PTLS Extension – Supervising Attorney Change application, a declaration 
form from each new supervising attorney, and the required fee in the Applicant Portal 
prior to the commencement of the supervision period.   
 
You may add an additional supervising attorney at the same employer/agency at any 
time during the certification period by submitting a PTLS Extension – Supervising 
Attorney Change application, a declaration form from each new supervising attorney, 
and the required fee in the Applicant Portal prior to the commencement of the 
supervision period.   
 
You may change or add an attorney at a separate employer/agency by submitting an 
original Practical Training of Law Students Application, a declaration form from each 
new supervising attorney and the required fee in the Applicant Portal prior to the 
commencement of the supervision period. 
 

8. How do I extend my certification period under my current supervising attorney(s)? 
You must submit a PTLS Extension – Date Only application in the Applicant Portal. 
 
If you are supervised by more than one attorney and you want to extend your 
certification period under each of your supervisors, you must submit a declaration form 
from each supervising attorney.  
 

9. How do I notify the State Bar that I am no longer eligible for the PTLS Program? 
Once you become ineligible for the PTLS Program, you must promptly inform the State 
Bar and cease any activity a certified law student can perform.  
 
You must notify the State Bar by submitting a general request through your Applicant 
Portal. 

 
10. My certification was revoked for noncompliance. How do I request review of the 

revocation? 
You may submit a written request to the State Bar to review the revocation. The State 

https://www.calbar.ca.gov/Portals/0/documents/rules/Rules_Title3_Div1-Ch1-PTLS.pdf
https://admissions.calbar.ca.gov/s/login/
https://admissions.calbar.ca.gov/s/login/
https://admissions.calbar.ca.gov/s/login/
https://admissions.calbar.ca.gov/s/login/
https://admissions.calbar.ca.gov/s/login/
https://admissions.calbar.ca.gov/s/login/
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Bar must receive the request no more than 15 days from the transmission date of the 
notice of revocation.  
 
You may submit the request and any arguments or evidence in support of the request via 
the Applicant Portal. The State Bar will send you a written decision within 60 days of 
receiving your request.  
 

 

https://admissions.calbar.ca.gov/s/login/
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